Voedselgerelateerde gezondheidsrisico’s

Ook het aanbieden van voedsel gaat gepaard met mogelijke risico’s zoals een voedselinfectie of een voedselallergie. Een voedselinfectie of -vergiftiging kan ontstaan na blootstelling aan micro-organismen (virussen, schimmels, bacteriën en parasieten) in voedsel. Zulke micro-organismen kunnen zich in het voedsel bevinden door onvoldoende hygiëne of door het niet correct bewaren of bereiden van voedsel.

De meest onschuldige symptomen van een voedselinfectie of -vergiftiging lijken op de symptomen bij buikgriep (misselijkheid, braken, diarree, maagkrampen, soms ook hoofdpijn en koorts). Maar ook ernstigere complicaties – soms zelfs met de dood tot gevolg – komen voor zoals bloedvergiftiging, nierfalen, zenuwstoornissen, miskraam, …

Een voedselallergie daarentegen verwijst naar een abnormale reactie van je afweersysteem op een voedingsstof. De klachten hierbij verschillen van persoon tot persoon. Denk dan aan jeuk, roodheid, plots overgeven en bewustzijnsverlies.


MAATREGELENHet bereiden, uitdelen of verkopen van voedsel op een evenement moet dus op een voedselveilige manier gebeuren om deze risico’s en gerelateerde gezondheidsschade zo klein mogelijk te houden. Hoewel het niet altijd mogelijk is om voedselgerelateerde gezondheidsrisico’ te voorkomen, kan je als organisator deze risico’s wel beperken. Hoe? Door onder meer onderstaande maatregelen te nemen.