Kom alle basisverplichtingen in het kader van voedselveiligheid na

Wie?

Verplicht voor elk evenement waar je als organisator zelf gaat instaan voor het bereiden en/of aanbieden van voedingsmiddelen.

Waarom?

Het is heel belangrijk dat een aantal wettelijke voorschriften (minimale eisen) met betrekking tot de voedselveiligheid worden nageleefd zodat het risico op voedselvergiftigingen wordt beperkt.

Wat?

Een aantal belangrijke wettelijke voorschriften (minimale eisen), zijn niet enkel van toepassing op de professionele ambulante verkoop maar ook op de gelegenheidsverkoop.

Met andere woorden: als je als organisator zelf voedingsmiddelen gaat bereiden en/of aanbieden, moet je aan een aantal basisverplichtingen in het kader van voedselveiligheid voldoen. Het gaat dan over basisregels voor (1) de hygiëne van het verkooppunt, (2) persoonlijke hygiëne van de cateraar of ambulante verkoper, en (3) bewaartemperaturen en werkwijze.

Let op! De meeste professionele ambulante verkopers die beschikken over een toelating of registratie van het FAVV zijn onderworpen geweest aan een beperkt administratief onderzoek (en eventueel een voorafgaand bezoek). Een administratief onderzoek verschilt echter van een grondige check van de hygiëneregels. Wees als organisator dus steeds waakzaam voor het naleven van de hygiëneregels en doe eventueel een korte check.


1) HYGIËNE VAN HET VERKOOPPUNT EN LEVENSMIDDELEN
  • navigate_nextAfficheer de toelating of registratie op een voor het publiek zichtbare plaats.
  • navigate_nextZorg dat er geen huisdieren aanwezig zijn waar er voeding bereid en/of verkocht wordt.
  • navigate_nextNeem de nodige hygiënemaatregelen om contaminatie en bederf van voedingsmiddelen en de aanwezigheid van ongedierte te vermijden.
  • navigate_nextVermijd elk contact tussen rauwe en bereide voedingsmiddelen.
  • navigate_nextHoud alle uitrusting en apparatuur die met voedingsmiddelen in aanraking komt schoon.
  • navigate_nextZorg dat alle oppervlakken die met voedingsmiddelen in aanraking komen, schoon zijn, goed worden onderhouden en gemakkelijk schoon te maken zijn en, waar nodig, gedesinfecteerd zijn.
  • navigate_nextZorg dat de vloer in ruimtes waar voedingsmiddelen bereid of verwerkt worden, schoongemaakt en onderhouden kan worden.
  • navigate_nextPlaats (recipiënten met) voedingsmiddelen niet rechtstreeks op de grond.
  • navigate_nextScherm onverpakte voedingsmiddelen af van het publiek.
  • navigate_nextGeef geen voedingsafval of-resten aan dieren en hergebruik dit ook niet voor menselijke consumptie. Het betreft zowel voedingsafval dat geserveerd werd aan verbruikers, afval aanwezig in de wagen als voedingsresten (= voeding die niet verkocht is).
  • navigate_nextVoorzie een afsluitbare afvalbak die de voedingsmiddelen niet verontreinigt. Verwijder het afval regelmatig.
  • navigate_nextVermeld de aanwezige allergenen, in het bijzonder bij niet-voorverpakte voeding. Let wel, ook bij voorverpakte producten is allergeneninformatie verplicht. Al is het bij de voorverpakte producten -waar wettelijk verplicht een volledig etiket op moet-, terug te vinden in de ingrediëntenlijst. Meer informatie over het mondeling en schriftelijk meedelen van allergenen informatie kan je hier vinden.

2) PERSOONLIJKE HYGIËNE
  • navigate_nextDraag aangepaste en propere kledij.
  • navigate_nextDraag geen juwelen aan de handen en onderarmen of draag handschoenen.
  • navigate_nextZorg dat de nagels kort, schoon en ongelakt te zijn of draag handschoenen.
  • navigate_nextWas de handen regelmatig.
    • Een uitrusting voor het hygiënisch wassen (stromend drinkbaar water en zeep) en drogen van de handen moet aanwezig zijn en gebruikt worden.
    • Voor tijdelijke infrastructuur is een bidon met een kraantje voldoende. Let wel, ook zeep en een uitrusting om de handen te drogen (bv. papier) dienen hier aanwezig te zijn.
  • navigate_nextVerzorg wonden aan handen, armen of hoofd en dek deze met een sluitend verband af.
  • navigate_nextRook niet bij het bereiden of verkopen van voedingsmiddelen.

3) WERKWIJZE EN RESPECTEREN VAN DE JUISTE BEWAARTEMPERATUREN VAN LEVENSMIDDELEN
  • navigate_nextVoorzie de bewaartoestellen van een thermometer en controleer de temperatuur geregeld. In gekoelde ruimten waar levensmiddelen uitgestald worden voor verkoop /levering aan de eindverbruiker moet de temperatuur gemakkelijk zichtbaar zijn voor het publiek.
  • navigate_nextRespecteer de wettelijke bewaartemperatuur van de voedingsmiddelen.
  • navigate_nextOntdooi voedingsmiddelen onder aangepaste omstandigheden (in een gekoelde ruimte) en zeker niet bij kamertemperatuur.

Wet- en regelgeving?

Als je als organisator zelf gaat instaan voor het bereiden en/of aanbieden van voedingsmiddelen, is het bij wet verplicht om aan alle basisverplichtingen in het kader van voedselveiligheid te voldoen.

Meer weten?

  • navigate_nextDe wettelijke bewaartemperatuur van de voedingsmiddelen vind je hier.

  • navigate_next Deze brochure legt op een praktische wijze uit, hoe handelaars (B2C) voor markten en evenementen de wetgeving moeten respecteren om de voedselveiligheid te garanderen.

> Terug naar de lijst

Kom alle basisverplichtingen in het kader van voedselveiligheid na

Wie?

Verplicht voor elk evenement waar je als organisator zelf gaat instaan voor het bereiden en/of aanbieden van voedingsmiddelen.

Waarom?

Het is heel belangrijk dat een aantal wettelijke voorschriften (minimale eisen) met betrekking tot de voedselveiligheid worden nageleefd zodat het risico op voedselvergiftigingen wordt beperkt.

Wat?

Een aantal belangrijke wettelijke voorschriften (minimale eisen), zijn niet enkel van toepassing op de professionele ambulante verkoop maar ook op de gelegenheidsverkoop.

Met andere woorden: als je als organisator zelf voedingsmiddelen gaat bereiden en/of aanbieden, moet je aan een aantal basisverplichtingen in het kader van voedselveiligheid voldoen. Het gaat dan over basisregels voor (1) de hygiëne van het verkooppunt, (2) persoonlijke hygiëne van de cateraar of ambulante verkoper, en (3) bewaartemperaturen en werkwijze.

Let op! De meeste professionele ambulante verkopers die beschikken over een toelating of registratie van het FAVV zijn onderworpen geweest aan een beperkt administratief onderzoek (en eventueel een voorafgaand bezoek). Een administratief onderzoek verschilt echter van een grondige check van de hygiëneregels. Wees als organisator dus steeds waakzaam voor het naleven van de hygiëneregels en doe eventueel een korte check.


1) HYGIËNE VAN HET VERKOOPPUNT EN LEVENSMIDDELEN
  • navigate_nextAfficheer de toelating of registratie op een voor het publiek zichtbare plaats.
  • navigate_nextZorg dat er geen huisdieren aanwezig zijn waar er voeding bereid en/of verkocht wordt.
  • navigate_nextNeem de nodige hygiënemaatregelen om contaminatie en bederf van voedingsmiddelen en de aanwezigheid van ongedierte te vermijden.
  • navigate_nextVermijd elk contact tussen rauwe en bereide voedingsmiddelen.
  • navigate_nextHoud alle uitrusting en apparatuur die met voedingsmiddelen in aanraking komt schoon.
  • navigate_nextZorg dat alle oppervlakken die met voedingsmiddelen in aanraking komen, schoon zijn, goed worden onderhouden en gemakkelijk schoon te maken zijn en, waar nodig, gedesinfecteerd zijn.
  • navigate_nextZorg dat de vloer in ruimtes waar voedingsmiddelen bereid of verwerkt worden, schoongemaakt en onderhouden kan worden.
  • navigate_nextPlaats (recipiënten met) voedingsmiddelen niet rechtstreeks op de grond.
  • navigate_nextScherm onverpakte voedingsmiddelen af van het publiek.
  • navigate_nextGeef geen voedingsafval of-resten aan dieren en hergebruik dit ook niet voor menselijke consumptie. Het betreft zowel voedingsafval dat geserveerd werd aan verbruikers, afval aanwezig in de wagen als voedingsresten (= voeding die niet verkocht is).
  • navigate_nextVoorzie een afsluitbare afvalbak die de voedingsmiddelen niet verontreinigt. Verwijder het afval regelmatig.
  • navigate_nextVermeld de aanwezige allergenen, in het bijzonder bij niet-voorverpakte voeding. Let wel, ook bij voorverpakte producten is allergeneninformatie verplicht. Al is het bij de voorverpakte producten -waar wettelijk verplicht een volledig etiket op moet-, terug te vinden in de ingrediëntenlijst. Meer informatie over het mondeling en schriftelijk meedelen van allergenen informatie kan je hier vinden.

2) PERSOONLIJKE HYGIËNE
  • navigate_nextDraag aangepaste en propere kledij.
  • navigate_nextDraag geen juwelen aan de handen en onderarmen of draag handschoenen.
  • navigate_nextZorg dat de nagels kort, schoon en ongelakt te zijn of draag handschoenen.
  • navigate_nextWas de handen regelmatig.
    • Een uitrusting voor het hygiënisch wassen (stromend drinkbaar water en zeep) en drogen van de handen moet aanwezig zijn en gebruikt worden.
    • Voor tijdelijke infrastructuur is een bidon met een kraantje voldoende. Let wel, ook zeep en een uitrusting om de handen te drogen (bv. papier) dienen hier aanwezig te zijn.
  • navigate_nextVerzorg wonden aan handen, armen of hoofd en dek deze met een sluitend verband af.
  • navigate_nextRook niet bij het bereiden of verkopen van voedingsmiddelen.

3) WERKWIJZE EN RESPECTEREN VAN DE JUISTE BEWAARTEMPERATUREN VAN LEVENSMIDDELEN
  • navigate_nextVoorzie de bewaartoestellen van een thermometer en controleer de temperatuur geregeld. In gekoelde ruimten waar levensmiddelen uitgestald worden voor verkoop /levering aan de eindverbruiker moet de temperatuur gemakkelijk zichtbaar zijn voor het publiek.
  • navigate_nextRespecteer de wettelijke bewaartemperatuur van de voedingsmiddelen.
  • navigate_nextOntdooi voedingsmiddelen onder aangepaste omstandigheden (in een gekoelde ruimte) en zeker niet bij kamertemperatuur.

Wet- en regelgeving?

Als je als organisator zelf gaat instaan voor het bereiden en/of aanbieden van voedingsmiddelen, is het bij wet verplicht om aan alle basisverplichtingen in het kader van voedselveiligheid te voldoen.

Meer weten?

  • navigate_nextDe wettelijke bewaartemperatuur van de voedingsmiddelen vind je hier.

  • navigate_next Deze brochure legt op een praktische wijze uit, hoe handelaars (B2C) voor markten en evenementen de wetgeving moeten respecteren om de voedselveiligheid te garanderen.

> Terug naar de lijst