Moedig handhygiëne aan

Wie?

Aan te raden voor elk evenement.

Waarom?

Micro-organismen (i.e., bacteriën, virussen, schimmels en parasieten) kunnen zich makkelijk verspreiden via de handen, kleding en gedeelde materialen tussen medewerkers en bezoekers, maar ook tussen bezoekers en medewerkers onderling. Een goede handhygiëne verkleint het infectierisico. Het toezien op en het faciliteren van een goede handhygiëne is daarom belangrijk voor de gezondheid van je medewerkers en bezoekers.

Wat?

Handhygiëne, of het schoonhouden van je handen op een evenement, kan op twee manieren worden toegepast:

1. Handen wassen met water en vloeibare zeep

Dit is cruciaal vóór de bereiding van voeding, vóór het consumeren van een maaltijd, na het snuiten van de neus, na het hoesten en/of niezen met de handen voor de mond, na elk toiletgebruik.

2. Desinfecteren met een desinfecterend middel.

Zorg als organisator voor voldoende faciliteiten, i.e. centrale plekken om de handen te wassen of te ontsmetten. Voorzie voldoende wastafels om de handen te wassen met stromend water en vloeibare zeep en met (papieren) wegwerphanddoekjes of een systeem voor het hygiënisch drogen van de handen. Indien er geen voorziening met water en zeep kan worden voorzien, zorg dan voor voldoende handgel op basis van alcohol.

Informeer bezoekers en medewerkers bovendien over het belang van het wassen van de handen na elk toiletbezoek. Hang bijvoorbeeld affiches en/of stickers op. Hang deze affiches en/of stickers (geplastificeerd of met onuitwisbare inkt) op een goed zichtbare plaats.

Wet- en regelgeving?

Medewerkers die werken met voeding op het evenement (o.a. ambulante verkopers) zijn bij wet verplicht om hun handen regelmatig te wassen. Een uitrusting voor het hygiënisch wassen (stromend water en vloeibare zeep) en drogen van de handen (wegwerphanddoekjes of rolhanddoek) moet aanwezig zijn en gebruikt worden.

Het faciliteren van handhygiëne voor de bezoekers is niet bij wet verplicht, maar wel aan te raden.

Meer weten?

  • navigate_nextDe website ubentingoedehanden.be biedt wetenschappelijk correcte informatie over zorginfecties en handhygiëne. Via deze website wil de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu mensen aanmoedigen hun zorgverleners te vragen hun handen op een correcte manier te ontsmetten.

  • navigate_nextHet FAVV heeft een flyer ontwikkeld, gericht op personen die omgaan met levensmiddelen en heeft als doel informatie te verschaffen over persoonlijke hygiëne om voedselinfecties te vermijden.

  • navigate_nextOp de website van FAVV kan je eveneens de affiche ‘handen wassen verplicht na elk toiletbezoek’ downloaden.

> Terug naar de lijst

Moedig handhygiëne aan

Wie?

Aan te raden voor elk evenement.

Waarom?

Micro-organismen (i.e., bacteriën, virussen, schimmels en parasieten) kunnen zich makkelijk verspreiden via de handen, kleding en gedeelde materialen tussen medewerkers en bezoekers, maar ook tussen bezoekers en medewerkers onderling. Een goede handhygiëne verkleint het infectierisico. Het toezien op en het faciliteren van een goede handhygiëne is daarom belangrijk voor de gezondheid van je medewerkers en bezoekers.

Wat?

Handhygiëne, of het schoonhouden van je handen op een evenement, kan op twee manieren worden toegepast:

1. Handen wassen met water en vloeibare zeep

Dit is cruciaal vóór de bereiding van voeding, vóór het consumeren van een maaltijd, na het snuiten van de neus, na het hoesten en/of niezen met de handen voor de mond, na elk toiletgebruik.

2. Desinfecteren met een desinfecterend middel.

Zorg als organisator voor voldoende faciliteiten, i.e. centrale plekken om de handen te wassen of te ontsmetten. Voorzie voldoende wastafels om de handen te wassen met stromend water en vloeibare zeep en met (papieren) wegwerphanddoekjes of een systeem voor het hygiënisch drogen van de handen. Indien er geen voorziening met water en zeep kan worden voorzien, zorg dan voor voldoende handgel op basis van alcohol.

Informeer bezoekers en medewerkers bovendien over het belang van het wassen van de handen na elk toiletbezoek. Hang bijvoorbeeld affiches en/of stickers op. Hang deze affiches en/of stickers (geplastificeerd of met onuitwisbare inkt) op een goed zichtbare plaats.

Wet- en regelgeving?

Medewerkers die werken met voeding op het evenement (o.a. ambulante verkopers) zijn bij wet verplicht om hun handen regelmatig te wassen. Een uitrusting voor het hygiënisch wassen (stromend water en vloeibare zeep) en drogen van de handen (wegwerphanddoekjes of rolhanddoek) moet aanwezig zijn en gebruikt worden.

Het faciliteren van handhygiëne voor de bezoekers is niet bij wet verplicht, maar wel aan te raden.

Meer weten?

  • navigate_nextDe website ubentingoedehanden.be biedt wetenschappelijk correcte informatie over zorginfecties en handhygiëne. Via deze website wil de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu mensen aanmoedigen hun zorgverleners te vragen hun handen op een correcte manier te ontsmetten.

  • navigate_nextHet FAVV heeft een flyer ontwikkeld, gericht op personen die omgaan met levensmiddelen en heeft als doel informatie te verschaffen over persoonlijke hygiëne om voedselinfecties te vermijden.

  • navigate_nextOp de website van FAVV kan je eveneens de affiche ‘handen wassen verplicht na elk toiletbezoek’ downloaden.

> Terug naar de lijst