Wie?
Verplicht voor elk evenement met verwarmingsinstallaties, bak-, braad- en kooktoestellen in gebruik.
Waarom?
Verwarmingsinstallaties moeten in alle omstandigheden veilig zijn. Je moet met andere woorden alle nodige veiligheidsmaatregelen treffen om oververhitting, ontploffing, brand, verstikking en andere ongevallen te voorkomen. Daarnaast is het ook van groot belang dat de installatie van bak-, braad- en kooktoestellen veilig is en dat het nodige wordt gedaan om incidenten met zulke installaties of toestellen te voorkomen en te beperken.
Wat?
Mobiele elektrische verwarmingsinstallaties worden vaak gebruikt voor het geheel of gedeeltelijk verwarmen van gebouwen, tenten, of andere tijdelijke constructies op evenementen. Bak-, braad- en kooktoestellen daarentegen worden op evenementen gebruikt door cateringbedrijven, voedselverkopers en chefs om ter plaatse voedsel te bereiden en te serveren aan de bezoekers van het evenement.
| Let op! Wat de installatie, functionering en onderhoud van verwarmingsinstallaties, bak-, braad- en kooktoestellen betreft, gelden er een aantal specifieke eisen die kunnen verschillen per lokale hulpverleningszone. Raadpleeg dus steeds het evenementenreglement van je lokale hulpverleningszone. |
Onderstaande eisen gelden voor de meeste hulpverleningszones:
- navigate_nextZijn de bak-, braad-, en kooktoestellen volgens de wettelijke voorschriften uitgevoerd?
- navigate_nextZijn de bak-, braad-, en kooktoestellen volgens de regels van goed vakmanschap uitgevoerd?
- navigate_nextZijn de bak-, braad-, en kooktoestellen zo opgesteld dat ze niet omgestoten kunnen worden?
- navigate_nextBevinden de bak-, braad-, en kooktoestellen zich minstens 120 cm van brandbare materialen en gebouwen of zijn ze er voldoende van afgescheiden zodat het brandgevaar geminimaliseerd is?
- navigate_nextHebben de bak-, braad-, en kooktoestellen een energietoevoer die gemakkelijk bereikbaar en manueel afsluitbaar is?
- navigate_nextZijn de bak-, braad-, en kooktoestellen opgesteld op de voor de brandweer toegankelijke plaatsen?
- navigate_nextZijn de bak-, braad-, en kooktoestellen uitgerust met een stopthermostaat en een metalen deksel?
- navigate_nextIs er een voldoende groot branddeken aanwezig in de buurt van de bak-, braad-, en kooktoestellen?
- navigate_nextWordt het gebruik van vloeibare aanmaakstoffen vermeden bij een barbecue?
- navigate_nextZijn de verwarmings- of kookelementen fysiek afgescheiden t.o.v. publiek?
- navigate_nextZijn verwarmingstoestellen of andere technische installaties, waarbij de verbrandingsgassen in een gesloten ruimte worden geblazen, afwezig?
- navigate_nextIs er voor de voeding van verwarmingselementen enkel elektriciteit of gas?
- navigate_next ...
Wet- en regelgeving?
Om een uniforme aanpak voor brandpreventie over het grondgebied van een zone te bevorderen, kozen alle 20 Vlaamse hulpverleningszones er voor om een eigen zonaal evenementenreglement op te stellen. Al deze zonale evenementenreglementen zijn gebaseerd op de wet- en regelgeving van verschillende overheden (federaal, gewesten, gemeenschappen, provincies en gemeenten). Hoewel de overlap tussen de zonale evenementenreglementen groot is, legt elke zone toch zijn eigen accenten.
| Let op! De eindverantwoordelijkheid voor de brandveiligheid van een evenement ligt weliswaar altijd bij de burgemeester. |
Meer weten?
Raadpleeg op de website van je lokale hulpverleningszone het evenementenreglement. Zo weet je aan welke minimale brandveiligheidseisen je evenement moet voldoen. De website van je plaatselijke hulpverleningszone vind je makkelijk terug via
debrandweer.be.