Wie?
Aan te raden voor elk evenement met outdoor activiteiten.
Waarom?
Voor de gezondheid van de bezoekers is het belangrijk dat de inrichting van het evenemententerrein afgestemd is op extreem weer zoals hitte of hevige regenval.
Wat?
Het is belangrijk om het aspect warmte en zon, maar ook regen en onweer in gedachten te houden vanaf het begin van de organisatie van je evenement. Houd dus bij de inrichting van je evenemententerrein rekening met de mogelijke gevolgen van extreem weer:
1. ZORG VOOR EEN BEWAAKTE VESTIAIRE Daar kunnen bezoekers een regenjas of warme kledij achterlaten op een veilige manier en snel terughalen wanneer nodig. Na een onweer daalt de temperatuur dikwijls snel. Wanneer het publiek nat is en de temperatuur plots daalt, bestaat het risico op onderkoeling en is warme kledij aangewezen.
2. ZORG VOOR VOLDOENDE SANITAIR Bij onvoldoende sanitaire voorzieningen en lange wachtrijen drinken bezoekers minder en wordt een toiletbezoek uitgesteld. Ga uit van volgende normen (
Departement Zorg):
- navigate_nextLaat het aantal beschikbare toiletten afhangen van de weersvoorspelling, het geschatte aantal bezoekers dat op één moment aanwezig zal zijn, de leeftijd van de bezoekers, het tijdstip van de dag en de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers op het evenement. Reken bij grote evenementen op twee toiletten per 150 gelijktijdig aanwezige bezoekers. Drijf het aantal op bij extreme warmte.
- navigate_nextNeem een maximale wachttijd van vijf minuten in acht.
- navigate_nextVerdeel de toiletten zodanig over het terrein dat de bezoekers maximaal 150 meter moeten lopen.
- navigate_nextReinig de toiletruimtes regelmatig, minimaal twee keer per dag. Las bij warm weer extra schoonmaakbeurten in.
- navigate_nextVoorzie minimaal één wastafel met zuiver water bij elke groep toiletten. Zo kunnen je bezoekers zich ook verfrissen.
- navigate_nextBreng waarschuwingen of pictogrammen aan bij de wastafels als het geen drinkwater is!
- navigate_nextPlaats ook watertappunten met drinkwater in de nabijheid van elke groep toiletten.
3. ZORG VOOR VOLDOENDE SCHUILPLAATSEN EN SCHADUWPLEKKEN Bezoekers moeten bescherming kunnen zoeken tegen extreem weer (bv. regen, wind, onweer) en de brandende zon. Probeer zulke schuilplaatsen en schaduwplekken te voorzien zo dicht mogelijk bij de activiteit (bv. dicht bij een podium zodat bezoekers weinig van het optreden of het programma moeten missen).
4. VOORZIE EVENTUEEL EEN CHILL-OUT RUIMTE Dit is een publiek toegankelijke, rustige ruimte met weinig prikkels waar bezoekers op adem kunnen komen en kunnen afkoelen. Voorzie hier zitplaatsen of eventueel andere zaken die het comfort bevorderen zoals zitzakken, dekens en kussens. Zet er rustige muziek op of helemaal geen muziek. Zorg ervoor dat de ruimte gekoeld is, indien het buiten warm is. Als de ruimte buiten is, zorg dan dat er genoeg schaduwplekken zijn. Denk ook aan medisch toezicht in deze ruimte, zodat tijdig kan worden ingegrepen bij een incident: minstens twee hulpverleners met specifieke kennis en ervaring met betrekking tot oververhitting en alcohol- en druggerelateerde problemen.
| Let op! De chill-outruimte verschilt van de observatieruimte bij een EHBO-post. In de observatieruimte vindt (na)behandeling plaats van mensen die bij de EHBO-post geweest zijn terwijl in de chill-out mensen in principe alleen maar komen uitrusten. |
5. RICHT HET TERREIN ZO IN DAT GROEPEN MENSEN NIET TE DICHT BIJ ELKAAR HOEVEN TE STAAN Dit verhoogt immers de temperatuur voor diegenen die in het midden van de groep staan omdat de groep zich als één thermische eenheid gaat beginnen gedragen. Dit wordt het pinguïneffect genoemd. Probeer wachtrijen in de volle zon te vermijden (bv. aan de ingang, kassa’s, enz.). Vernevel ook geen water over een grote, compacte massa mensen. De verhoogde luchtvochtigheid zal leiden tot een hogere hittestress. Wanneer je afkoeling met water voorziet, zorg dan voor een verspreide mensenmassa.
Wet- en regelgeving?
Het inrichten van het evenemententerrein in functie van de weersomstandigheden is niet bij wet verplicht, maar wel aan te raden.
Meer weten?
Warmedagen.be is een officiële website van de Vlaamse overheid uitgegeven door Zorg en Gezondheid. Je kan er terecht voor een gezondheidsplan en checklists voor organisatoren van culturele en sportieve evenementen tijdens de zomer.