Wie?
Verplicht voor elk evenement met indooractiviteiten.
Waarom?
De wet- en regelgeving over het rookverbod (die zowel van toepassing is op het gebruik van de gewone sigaret als de e-sigaret) heeft tot doel om te voorkomen dat mensen ongewild meeroken of passief roken. Want dat is namelijk erg schadelijk voor de gezondheid. Bovendien kunnen brandende sigaretten ook brandgevaar met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk dat je de wet- en regelgeving hieromtrent naleeft én bezoekers hierover informeert.
Wat?
Er geldt een
algemeen rookverbod in alle gesloten, publiek toegankelijke plaatsen (dus ook tenten, tenzij twee of meer zijkanten ervan open staan). Dit rookverbod geldt altijd, dus ook tijdens privéfeesten en buiten de openingsuren van deze ruimten. Bovendien geldt dit rookverbod ook voor de elektronische sigaret (ongeacht of ze nicotine bevat of niet).
ROOKVERBOD: VERPLICHTINGEN ALS ORGANISATOR- navigate_nextLaat niet uitschijnen dat roken toegelaten is
Plaats binnen bijvoorbeeld nergens asbakken of gelijkaardige voorwerpen die kunnen aanzetten tot roken of roken faciliteren.
- navigate_nextSpreek rokers aan op het algemene rookverbod
Medewerkers hebben de verantwoordelijkheid om bezoekers hierop te wijzen en moeten weten dat ze rokers naar de rookruimte moeten sturen. Niet enkel de roker maar ook de organisator kan beboet worden. Wanneer die persoon weigert het verbod na te leven of herhaaldelijk het verbod niet naleeft kan hij/zij gevraagd worden het evenement te verlaten. Vermeld het rookverbod dus zeker tijdens de briefing van de medewerkers.
- navigate_nextBreng rookverbodstekens duidelijk zichtbaar aan bij de ingang en in de ruimte zelf
Ze moeten duidelijk zichtbaar zijn voor iedereen. Zorg dat elk rookverbodsteken een diameter heeft van min. 9 cm en dat de achtergrond wit is, de afbeelding van de sigaret zwart en de dwarsbalk rood.
| Tip! Je kan er ook voor kiezen om je evenement helemaal rookvrij te maken. Op een rookvrij evenement zijn sigaretten en andere rookwaar niet welkom. Dit vanaf een bepaald punt – meestal de ingang – en dat zowel in de afgesloten ruimtes als die in openlucht. Het rookvrij maken van een evenement is echter geen verplichting. |
VOORWAARDEN ROKERSZONE OF APARTE ROOKRUIMTEAls organisator kan je er ook voor kiezen om een (afgebakende) rokerszone (outdoor) te voorzien of een aparte rookruimte (indoor) in te richten. Dit is echter geen verplichting. De inrichting van deze indoor-rookruimte is wel aan een aantal
voorwaarden verbonden (die niet van toepassing zijn voor een outdoor-rokerszone):
- navigate_nextDe rookruimte moet een afgesloten ruimte zijn, voorzien van wanden en plafond en waarvan de deur altijd gesloten is.
- navigate_nextDe rookruimte beslaat maximaal 25% van de totale oppervlakte van de zaal.
- navigate_nextIn de rookruimte moet een rookafzuiginstallatie voorzien zijn (minimaal debiet: oppervlakte rookruimte x 15m³/u).
- navigate_nextOp een terras mag gerookt worden op voorwaarde dat één zijde volledig open is.
- navigate_nextDe rokerszone of rookruimte is geen transit-zone of doorgangszone (bv. naar het toilet of een andere publieke ruimte) en is zo opgebouwd en ingericht dat eventuele ongemakken voor de niet-rokers maximaal verhinderd worden.
- navigate_nextDe rokerszone of rookruimte is duidelijk herkenbaar en aangeduid als rookruimte.
- navigate_nextEr mogen geen services aangeboden worden in de rokerszone of rookruimte – d.w.z. er mogen geen dranken of eten geserveerd worden (bezoekers mogen wel hun eigen drank meenemen naar de rookruimte). Er mogen ook geen televisie, verdeelautomaten, kansspelen, enz. aanwezig zijn.
BEZOEKERS INFORMEREN OVER HET ROOKVERBODTot slot is het niet enkel belangrijk dat je als organisator zelf op de hoogte bent van de wet- en regelgeving voor roken en dat je je verplichtingen nakomt, maar ook dat je bezoekers op de hoogte zijn van het rookverbod. Om de veiligheid van je bezoekers te waarborgen, is het dus cruciaal om voldoende te communiceren over dit rookverbod. Enkele aandachtspunten wat betreft de communicatie omtrent het rookverbod:
- navigate_nextMaak duidelijk dat geen enkele vorm van roken (dus ook geen e-sigaret) getolereerd wordt op je evenement. Communiceer dit op je tickets, op je website, je sociale media, affiches, … Het tolereren of faciliteren van tabaksgebruiken wordt beschouwd als ‘aanzetten tot roken’ en maakt je als organisator vervolgbaar.
- navigate_nextJe kan rookverbodstekens zelf aankopen in bijvoorbeeld doe-het-zelfzaken. Of je kan de vraag stellen aan je stad of gemeente. Vaak beschikken zij over een fuifbox met ‘Verboden te roken’-pictogrammen en/of affiches. Breng de verbodstekens duidelijk zichtbaar aan bij de ingang en in de ruimte zelf.
- navigate_nextJe kan nog een stap verder gaan als organisator en je bezoekers ook informeren over hoe te stoppen met roken. Hang bijvoorbeeld een affiche van Tabakstop – een dienst die mensen helpt om te stoppen met roken – aan de ingang van de toiletten.
Wet- en regelgeving?
Je bent als organisator bij wet verplicht om het rookverbod op afgesloten plaatsen die publiekelijk toegankelijk zijn, na te leven. Leef je dit rookverbod niet na? Dan bega je een overtreding die bij vaststelling door inspecteurs leidt tot strafrechtelijke aansprakelijkheid van de organisator. Het rookverbod wordt actief gecontroleerd door inspecteurs van de FOD Volksgezondheid. Als je de wetgeving niet volgt, kan je
sancties krijgen (waarschuwing, proces verbaal, boete). De boetes voor zowel rokers als organisatoren lopen op tot 6.000 euro.
Meer weten?
- navigate_nextIkorganiseer.be stelde een checklist voor roken en alcohol op fuiven op. Deze checklist bevat maatregelen die je als organisator van een fuif minstens moet nemen om inbreuken tegen de wetten voor roken en alcoholgebruik tegen te gaan.
- navigate_nextJe evenement rookvrij maken. Hoe begin je daaraan? Met het stappenplan ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Daarnaast kan je op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven ook terecht voor een uitgebreide Q en A met betrekking tot een rookvrij evenement, voorbeeldkaartjes voor medewerkers, voorbeeldteksten voor rookvrije evenementen bekend te maken en een voorbeeldgesprek.
- navigate_nextWil je rokers op een conflictontwijkende manier aanspreken over het rookverbod, dan kan je hiervoor een e-learning volgen, georganiseerd door Instituut Gezond Leven.
- navigate_nextOp de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu kan je terecht voor een overzicht van de voorwaarden waar een rookkamer aan moet voldoen.
- navigate_nextOp de website tabakstop.be kan je terecht voor affiches over stoppen met roken.